
مشاوره توانبخشی در بیماران با معلولیت جسمی
معلولیت جسمی چیست؟
معلول جسمی به فردی اطلاق می شود که به هر علت دچار ضعف،اختلال، فلجی و یا عدم توانایی در اندام های حرکتی شده و برای تحرک نیاز به استفاده از پاره ای وسایل کمکی (اعم از ویلچر و یا واکر) دارد. اگرچه بیشتر این افراد ذهن سالم و پویا و قدرت استدلال و استنباط فکری خوبی دارند، اما در عمل، وجود یک سری موانع(مثل نبود امکان دسترسی به اماکن عمومی و ادارات دولتی، به دلیل مناسب نبودن مسیرهای تردد درسطح شهر است. مناسب نبودن پیاده روها، اتوبوس ها، ترمینال ها، حمل ونقل درون شهری، ورودی بانک ها، عابربانک ها، نبود سرویسهای بهداشتی مناسب معلولین، تابلوهای راهنمایی درتقاطع ها، پارکینگ خودرو مختص معلولین، آسانسورها، نبود رمپ درتمام نقاط شهر، توجه نکردن به اصول مناسب سازی در جلوی درب خانهها و پارک کردن خودرو جلوی سطح شیب دار، از جمله موانع پیشروی معلولین جهت مشارکت در فعالیتهای اجتماعی است.) که وجود این موانع در مسیر زندگی آنها احتمال آسیب های جدی را هم برای خودشان و هم برای جامعه ایجاد می کند
نگرش منفی در افراد با معلولیت جسمی؟
از مهمترین این آسیب ها،وجود نگرش های منفی نسبت به این بیماران از سوی افراد جامعه و خود فرد است که منجر به مشکلاتی آسیب رسان :ایجاد ناکامی، سرخوردگی، عدم اعتماد به نفس، اقدام به خودکشی و در نهایت افزایش وابستگی و نیاز آنان به دیگران میشود. از این رو تغییر نگرش این افراد و بهبود سلامت روان آنها یکی از اهداف ضروری تیم توانبخشی می باشد و با مشاورات صحیح میتوان جهت از بین بردن نگرش منفی و پیشگیری از آسییب های حاصل از آن اقدام کرد.با توجه به اهمیت تاثیر ارتقای سلامت روان این افراد در بهبود کیفیت زندگی آنها برآن شدیم تا در بحث حاضر،به بررسی تاثیر مشاوره توانبخشی در ارتقای سلامت روان بیماران دارای معلولیت جسمی بپردازیم.
مشاوره توانبخشی در افراد با معلولیت جسمی:
سه نوع اصلی توانبخشی عبارتند از: کاردرمانی ، فیزیوتراپی و گفتاردرمانی. هر نوع توانبخشی هدف منحصر به فردی را برای کمک به فرد در بهبودی کامل انجام می دهد ، اما همه آنها هدف نهایی کمک به بیمار برای بازگشت به یک شیوه زندگی سالم و فعال را به اشتراک می گذارند. هدف اصلی توانبخشی آن است که افراد دارای معلولیت بتوانند توانایی های جسمی و روحی خود را به حداکثر برسانند ، به خدمات و فرصت های منظم دسترسی داشته باشند و در جوامع خود به کفایت کامل برسند. آنچه از نتایج پژوهش های صورت گرفته در این ارتباط استنباط می شود این است که تماس،تعامل و ارتباط افراد جامعه با معلولین و اطلاع از توانمندی های آنها زمینه های نگرش مثبت را در مردم نسبت به معلولین و همچنین حس مثبت خودشان نسبت به توانایی های خود فراهم می سازد و هرچه مردم بیشتر با معلولین ارتباط داشته باشند به همان اندازه آنها را بهتر مورد پذیرش قرار میدهند.
توصیه های زیر را جدی بگیرید:
- اولین روش توانمند سازی و ارتقاء سلامت روان و لزوم بهره گیری حداکثری از باقی مانده توانمندیهای جسمی می باشد و مباحثی چون مناسب سازی اماکن و تهیه ابزارهای مناسب توانبخشی
- دومین روش فرهنگسازی درمورد نگرش مثبت و بدون قید وشرط جامعه درقبال معلولین ازطریق رسانه های جمعی خصوصا صدا وسیما
- سومین روش مدیریت نگرش منفی است که می توان بتدریج نگرشهای منفی را ازبین برد و در عوض دیدگاههای مثبت را جایگزین آنها نمود.
شناسایی افراد معلول در همان سنین طفولیت و فراهم آوردن بسترهای مناسب تربیتی و رشد برای آنها به صورت مدیریت حساب شده خصوصا” تشکیل کلاسهای ویژه آموزش مهارتهای اجتماعی و تزریق روحیه امید ونشاط یکی از مسائل مهم می باشد.در مباحث بهداشت روانی پیشگیری یکی از اهداف مهم و راهبردی تامین و ارتقاء سلامت روانی تلقی میگردد و از طرفی براساس یافته های روانشناسی سلامت جسم وسلامت روح ارتباط تنگاتنگی باهم دارند .
پس مشاوره توانبخشی یکی از موثرترین راه های افزایش کارایی و کیفیت زندگی معلولین می باشد که باید با جدیت دنبال شود و حداقل متخصصین که در رتباط مستقیم با این عزیزان هستند آگاهی داشته باشند. مطمئنا” تحقق ای سه روش مدیون همکاری تمام ارگانهای تربیتی و مدیریتی جامعه می باشد ولی سازمان بهزیستی به عنوان تنها متولی معلولین باید به وظیفه خطیر خود در مدیریت مجموعه عوامل شناخت لازم را داشته باشد و با مدیریتی مسئولانه زمینه های عملی ارقاء سلامت روانی را در بین جامعه هدف خود خصوصا” معلولین فراهم آورد .
گردآوری : شمیم قاضی
منابع:
- Chan, F., Leahy, M., Saunders, J., Tarvydas, V., Ferrin, M., & Lee,G. (2003). Training needs of certified rehabilitation counselors for contemporary practice, Rehabilitation Counseling Bulletin, 46, 82-91.
- Degeneffe, C. & Lynch, R. T. (2006). Correlates of depression in adult siblings of persons with traumatic brain injury.Rehabilitation Counseling Bulletin, 49, 130-142.
- Department of Veteran Affairs (2006). Disability Compensation-2006 Rates. Retrieved April 9, 2008 from http://www1.va.gov/centerforminorityveterans/page.cfm? pg=57
کلیدواژه ها: معلول جسمی- مشاورات توانبخشی- گفتاردرمانی- گفتار و زبان- نگرش منفی معلولین- ناتوانی جسمی-نگرش جامعه